Dijeta po krvnim grupama |
Osobe koje često pribegavaju dijetama i na taj način redukuju unos hrane u svoj organizam, mogu se naći u opasnosti od disbalansa u ishrani zbog relativno malih količina hrane koje unose.
Iako osobe na dijeti povećavaju unos voća i povrća, održavajući tako zdrav nivo unosa vitamina C, beta karotena, folata, magnezijuma i kalijuma, međutim druge mikronutrijenete ne unose u dovoljnim količinama.
Tu se misli na gvožđe, cink, bakar, riboflavin, jod i kalcijum.
Osobe koje dijetama isključuju unos, na pr. mlečnih proizvoda teško dolaze do dovoljne količine kalcijuma.
PREPORUKE: Izbegavajte ekstremne dijete. Dijeta sa redukovanim unosom kalorija treba sadržati mešavinu namirnica, prevashodno uključujući nemasno meso koje obezbeđuje gvožđe, selen i cink, malomasne mlečne proizvode bogate kalcijumom, skrobaste namirnice bogate vitaminom B i dosta voća i povrća.
Multivitaminski i multimineralni suplementi su mudra mera predostrožnosti za osobe na dijeti, a riblje ulje, ili ulje semena lana u slučaju vegetarijanstva, preporučuje se onima koji ne jedu redovno masnu ribu.
Ishrana po krvnim grupama |
Нема коментара:
Постави коментар