уторак, 24. јануар 2012.

Šta znače oznake na etiketama namirnica i suplemenata

Na etiketama namirnica i suplemenata, često nailazimo na razne oznake.
Po pravilima Evropske unije etikete na namirnicama i suplementima prikazuju sadržaj nutrijenata izražen u vidu :"Preporučenih dnevnih količina- RDA.
Dok u Velikoj Britaniji, Ministarstvo zdravlja, publikovalo :"Referentne vrednosti u ishrani" sa oznakom DRV.
najvažniji od njih je Referentni unos nutrijenata RNI, što je količina nutrijenata koja bi trebalo da se unosi dnevno kako bi se ispunile potrebe većine u okviru određene društvene grupe. Tako na pr., RNI vrednost za unos gvožđa za žene od 19-50 godina starosti je 14,8 mg. dok je za muškarce istog starosnog doba samo 8,7 mg.
Zatim imamo oznaku SI koja se zasniva na vrednosti unosa za koju se veruje da je u skladu sa održavanjem dobrog zdravlja. Hranljive materije za koje se koristi SI pre nego RNI vrednosti su: biotin, hrom, mangan, molibden, pantotenska kiselina, vitamin E i vitamin K.
Jednostavno rečeno : sve ove četiri  oznake: RDA, DRV, RNI i SI na etiketama namirnica i suplemenata, daju nam do znanja koliki je preporučeni unos nutrijenata dnevno.
Pošto se na našem tržištu uglavnom pojavljuju suplementi stranih proizvođača, treba obratiti pažnju na etikete i njihov sadržaj. Ukoliko nije naznačena garancija kvaliteta, sertifikat proizvoda, ne treba rizikovati. Bolje je ne kupiti takav nutritijent. Niko od nas nema novaca na bacanje, niti se smemo igrati sa zdravljem.

Нема коментара: