четвртак, 29. септембар 2011.

Koje je posuđe da koristimo a da je bezbedno i zdravo?



Sigurno ste čitali da teflonsko posuđe nije zdravo. Ali zbog čega? Postoji niz dokazanih objašnjenja.
Jedno od tih jeste da je teflon ne otporan na temperaturu na kojoj mi spremamo hranu, iako u reklamnim porukama stoji nešto sasvim suprotno.
Kod zagrevanja teflonske podloge na temperaturi od 240-350 stepeni C dolazi do raspada teflona i ispuštanja otrovnih para.
Ako ostavite suvu tavu na vatri makar 3 minuta, oslobodi će se još štetniji otrovi. Teflon je proizvod polimerne industrije, koji je za vreme Drugog svetskog rata  korišćen u procesu proizvodnje nuklearne bombe.
PFC  spojevi koji sadrži teflon su otrovni i biološki nerazgradivi, oni narušavaju hormonsku ravnotežu u organizmu što može prouzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuju imunosistem i sprečava normalni razvoj fetusa.
Sve ovo ukazuje na to da je preporučljivo izbaciti teflonsko posuđe iz upotrebe.

Nova,lepo dizajnirana ali veoma štetna
Na konto svega ovoga, pojavljuje se jedna vrsta keramićkog posuđa, koje je veoma lepo dizajnirano i veoma privlačno. Jedino cena možda nas natera da nabavimo sebi ovo posuđe umesto teflonskog. To je u stvari baš i dobro, što nas ne navodi da odmah posegnemo za ovim lepim posuđem. Zašto?
Bez obzira na reklamu oznaku da je “green”, da je “Eco”, ono je daleko od istine!
Naime keramika je lepljena sa specijalnim lepkom koje je isto tako štetno prilikom zagrevanja, jer isparava,a keramika je od nano čestica, koje još nisu baš ispitane.Te nano čestice se jako lako zavlače u naš organizam, prodiru veoma snažno ulaze u naše ćelije, lepe se na naša pluća i prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak.
Sada smo zbunjeni, i ne znamo šta izabrati?

Staro emajlirano posuđe je jedan od najboljih izbora za pripremanje hrane. Šta je emajl? Emajl je zapravo staklo tehnološkim postupkom prilepljen uz metal.
Ovo posuđe iako je nešto skuplje,  dugotrajno je, i zbog toga se najviše isplati kupiti ga.
Zdrave su sve staklene posude,vatrostalne zdele, činije.

Glineno i keramičko posuđe(kojem  nije samo jedan sloj nalepljen)je isto tako zdravo za pripremanje hrane inertno je ispušta far-infrared toplinu najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane.




 Nerđajući čelik-Inox, posuđe sa debelim dnom, veoma dobar izbor, dugotrajni su i lako se održavaju. Jedina mana im je što su teški.
Ima još dosta materijala od kojih se danas pravi posuđe,ali ovaj izbor je najbezbedniji


Posuđe izrađeno od livenog željeza(VOK)

 Sačuvajte zdravlje
.
  

Нема коментара: