четвртак, 2. фебруар 2012.

Gasovi i nadimanje


Samo pominjanje gasova i nadimanja izaziva kikotanje kod ljudi, ali ako ste Vi ta osoba koja pati od prekomernog podrigivanja ili glasno ispuštate gasove, vi to verovatno ne shvatate kao šalu. Umesto da jurite u drugu sobu da biste izbegli zbunjenost, izbacite suvišan vazduh iz svog organizma tako što ćete izbaciti  neke namirnice opšte poznate po tome da stvaraju gasove, grickati posle obroka seme kima ,anisa ili celera, koje ublažava tegobe.
Čaj od kardamona vam pomaže da bolje svarite hranu, tako da hrana koju jedete ima manje šanse da stvori gasove.Pijte ga uz obroke.
Čaj od nane, tri do četiri puta dnevno, može da pomogne. Upozorenje: nemojte koristiti lekove od nane ako imate gastroezofagealni refluks ili gorušicu.
Đumbir je dostupan u različitim oblicima, probajte ih da vidite koji oblik deluje najbolje na Vas. Ima ga u kapsulama, tinkturi ili svež koren koji je ljut, ali ako volite izazove..
Čaj od kamilice je narodni lek za stomačne bolove koji takođe može pomoći da ublaži podrigivanje.
-Napravite rezerve "dobrih" bakterija- popijte svakoga dana dva do tri pakovanja biojogurta koji sadrži korisne bakterije acidophilus ili bifidus. Možete tako na prazan stomak uzeti 2 kapsule probiotika 3 puta na dan. To će nadoknaditi "prijateljske" bakterije koje stvaraju gasove pod kontrolom.
-Sklupčajte se ako imate bolne stomačne grčeve, nađite skrovito mesto gde možete da legnete par minuta. Lezite na leđa i privucite kolena prema svojim grudima. Ili možete kleknuti na krevet sa glavom spuštenom nadole i podignutom zadnjicom.Oba ova položaja omogućavaju lakši izlazak vazduha kroz anus, ublažavajući tegobe.
-Šetnja je odličan način da podstaknete oslobađanje gasova, na taj način podstičemo creva na rad.

Нема коментара: