среда, 18. јануар 2012.

Ne dajte svom organizmu da se uspava

Nadovezaću se na prošli blog.
Govorila sam o otrovima koji unosimo u svoj organizam kroz hranu. A da li unosimo količinski dovoljno hrane?
Pretpostavimo da smo našli izvor zdrave hrane. Organski uzgojeno voće i povrće, da smo našli i pekaru ili sami pečemo hleb od celog zrna žita, da meso kupujemo u mesarama za koju sigurno znamo da nije GMO. Šta sada?
Saveti lekara su da za održavanje zdravlja trebamo imati 5 obroka voća i povrća, tj. 75% voće i povrće i tek 25% meso. Šećer da se smanji, izbaciti iz ishrane beli šećer, so uzimati u malim količinama.
Da li mi u današnjim uslovima našega života možemo obratiti pažnju na ovakav način ishrane? Da li mi unesemo količinski dovoljno hrane svakodnevno kako bi obezbedili potrebnu količinu vitamina i minerala našemu organizmu?
Smanjili smo unos hrane, unosimo sve manje kvalitetne hrane, hrane koja je puna otrova i raznih dodataka, pijemo vodu koja se dezinfikuje većim količinama hlora od dozvoljenog, i fizički se sve manje krećemo!
Jedemo sve više gotove hrane, već unapred pripremljene i upakovane. Sve zbog nedostatka vremena. Ovakva hrana sadrži veoma štetne konzervanse, koji izazivaju poremećaj metabolizma, zatim dolazi do slabljenja imuniteta, nemamo otpornost organizma, često dobijemo neku infekciju, koja isto tako slabi naš organizam.
I upadamo u začarani krug, oslabljeni organizam nema sposobnost za brzu regeneraciju ćelija, ćelije postaju osetljive i lako ih napadaju razni paraziti, virusi, bakterije.
Vremenom dolazi do oboljevanja organizma, sve slabijeg imuniteta, i na kraju do bolesti koje su teške i često ne izlečive. Pomozimo svom organizmu! Nije teško naviknuti se dnevno na jedan kvalitetan C vitamin, onaj koji ima produženo dejstvo-otapa se sloj po sloj!
Naš prioritetni zadatak je da sačuvamo zdravlje. Da živimo jednim zdravim stilom života: da se hranimo zdravo, da vršimo fizičke aktivnosti, svako prema svojim mogućnostima. Uopšte nije bitna starosna dob. U poznijim godinama od izuzetnoga je značaja sačuvati mentalno zdravlje, mnogo čitati, pa i učiti, na taj način podstičemo svoj organizam , na funkciju, da se ne uspava!


Нема коментара: