уторак, 31. мај 2011.

Danas želim da podelim nešto sa Vama

Danas želim sa Vama da podelim nešto što sam našla na netu.
Zapravo, moja saradnica,Mirjana mi je tražila da preporučim neki od proizvoda za GIHT. Naravno imamo lekarsku tabelu ,po kojoj se vrše preporuke za razne bolesti, ali ja sam želela više da saznam o toj nemiloj bolesti i zašto do nje dolazi.Pa evo sažeto objašnjenje:


Šta je giht?
Giht je metaboličko oboljenje koje se manifestuje pojavom akutnog artritisa sa recidivima, pojavom tofusa i kod nelečenih bolesnika pojavom hronične uratne artropatije. Bolest je posledica taloženja kristala mononatrijum - urata. Takođe je prisutna i hiperuratemija i hiprurikemija. U pojedinim slučajevima nastaju i bubrežni kamenci ili taloženje urata u srži bubrega.
Ovo je ukratko stručno objašnjenje. 
Sledi jednostavnije i nama običnim ljudima lakše za razumeti:
GIHT je koštano oboljenje koje nastaje kao posledica poremećaja u razmeni materije (metabolizmu). Zbog poremećaja u metabolizmu u organima se povećavaju količine mokraćne kiseline i talože se mokraćnokisele soli na raznim mestima u telu, posebno u bubrezima, zglobovima, u koži i dr. Bolest prouzrokuje prirodjena sklonost organizma. Ponajviše obole muškarci. Osim toga, na razvoj te bolesti može uticati pogrešan način života: preobilna ishrana, prekomerno uživanje alkohola, itd. .
Prvi znak bolesti je iznenadna bol u zglobu. Bol je žestoka. To se dogadja uglavnom noću ili ujutro, nakon ustajanja. Kod prvog napada redovno boli samo jedan zglob i to gotovo uvek zglob nožnog palca. Međutim, poslije može biti zahvaćen svaki zglob kolena, lakta ili šake. Oboleli zglob za kratko vreme jako otekne, pocrveni i topao je. Čak i dodir laganog pokrivača izaziva bol. Bolesnik ima povišenu temperaturu. Prvi napad prolazi za desetak dana, čak i ako se ne leči, iako oteklina i osećaj mogu i duže potrajati. . Čest je slučaj da bolesnici izmokre pesak ili sitne kamence, što može biti prvi znak da boluju od gihta. .
U nekim slučajevima kao provocirajući faktor mogu biti i hirurška intervencija, uzimanje nekih lekova (salicilati i salidiuretici), naglo mršavljenje, povrede, itd. Ako se giht pravilno terapijski ne tretira, vremenom prelazi u hronični oblik koji se karakteriše pojavom potkožnih i kostnih tofusa, kao i hronične uratne artropatije.

Tofusi predstavljaju karakterističnu izbočinu na koži, nastalu uled višegodišnje nelečene bolesti, a kao posledica taloženja urata u hrskavici, sinoviji zglobova, tetivama, šaci, prstima šake, kolenima, pa čak i na ušnim školjkama. Tofusi su karakteristične bele kvržice, koje mogu ulcerisati i tada se iz njih luči beličasta masa urata. Oko 20% bolesnika ima prisutne bubrežne kamenčiće. Uratna nefropatija se obično ispoljava tek nakon nekoliko godina bolesti i u početku je praćena blagim simptomima, ali kasnije napreduje i dovodi do bubrežne insuficijencije, koja je uzrok smrti oko 25% bolesnika sa gihtom. 
Preporuka: , očistiti organizam- detoksikacijom,uravnotežiti metabolizam. Uzmite NONI ili PARAPROTEX, ZATIM JOITPROTEX, ovim preparatima ćete se osloboditi štetnih materija i uravnotežiti metabolizam. Za više informacija  calivitasu@gmail.com


Нема коментара: