четвртак, 5. мај 2011.

kako napraviti ukusan i zdrav dorućak za 5 minuta


Kako napraviti ukusan i zdrav doručak za 5 minuta

zeleni kašasti sokJutro nije Vaš omiljeni deo dana? Niste jedini.

Za mnoge od nas jutro znači rano ustajanje, žurbu na posao, spremanje dece u školu ili vrtić... 
Uz sve to, potrebno je napraviti nešto za doručak. Da bude lagano, fino i - po mogućnosti - zdravo.
Uz nedostatak vremena to je skoro nemoguća misija.

Na sreću nekoliko hiljada ljudi u svetu su već rešili ovaj problem.  Za doručak piju ukusan frape od zelenog lisnatog povrća i voća, koji se inače zove "green smoothie" ili zeleni kašasti sok.

Zeleni kašasti sok je lagan i zdrav. Zavolet će ga svi članovi Vaše porodice, a gotov je za samo 5 minuta.


Zeleni kašasti sok - šta je to?

Viktorija Boutenko, autor knjige "Zeleno za zdravlje" smatra da je zeleno lisnato povrće savršena hrana za čoveka.

Zeleno povrće je puno vitamina, minerala, vlakana, klorofila i aminokiselina, koji su osnovni sastavni delovi proteina. To je sve, što nam je potrebno za zdravlje.

Ali pojesti sirovo povrće nije tako lako - da bi došli do njegovih vrednih sastojaka, potrebno ga je dobro sažvakati. Osim toga, zbog specifičnog okusa, teško je pojesti puno povrća u sirovom obliku.

Zbog toga Viktorija je napravila eksperiment, koji je postao pravim otkrićem u svetu ljubitelja zdrave hrane. Viktorija je odlučila "prikriti" miris zelenog lisnatog povrća voćem i smiksati sve to u blenderu da bi ispao ukusan i lagan frape.

Zahvaljujući njezinom otkriću sada možete uživati u ukusnom obroku, koji ima neverovatan učinak na zdravlje.

Zeleni kašasti sok je ...
  • ukusan i lagan
  • pun vitamina, minerala i vlakana
  • brzo se priprema
  • mogu ga piti svi članovi porodice
  • poboljšava izgled kože, kose i noktiju
  • daje potrebnu energiju i osveženje
  • potiče prirodno mršavljenje
  • poboljšava raspoloženje
  • daje tjelu sve neophodne nutrijente
  • sprečava starenje ćelija i karcinom
  • normalizira probavu
  • poboljšava pamćenje, bistrinu uma i koncentraciju


Da li je to zdravo - mešati voće i povrće?

Čuli ste da kombinovati voće i povrće nije zdravo. Ali, zašto?

To je zato što je voće lako probavljivo, dok većina povrća u sebi sadrži skrob, koji se probavlja duže.
Zbog kombinovanja takvih nekompatibilnih namirnica hrana duže ostaje u želucu, što može uzrokovati fermentaciju, nadutost, gasove i ponekad zatvor.

Ali iz ovog pravila postoji jedan izuzetak, a to je zeleno lisnato povrće. Ono ne sadrži skrob i može se bez problema kombinovati ne samo sa voćem, nego i sa bilo kojom drugom vrstom hrane.


Viktorija Boutenko piše da bi zeleno lisnato povrće trebalo svrstati u jednu posebnu kategoriju. Stručno gledano, to čak nije ni povrće.

"Zbog toga što ga smatraju povrćem, mnogi ljudi pogrešno primenjuju na zeleno lisnato povrće  ista pravila, koja se odnose na skrobno povrće. Zeleno lisnato povrće je jedina hrana koja se lako probavlja sa bilo kojom drugom vrstom hrane. Zeleno lisnato povrće potiče stvaranje probavnih enzima i alkalizira organizam, što je jako bitno."

Zbog toga, bez brige uživajte u Vašoj čaši zelenog frapea od voća i povrća!
Preuzeto iz Alternativa E novine

Нема коментара: