среда, 1. јун 2011.

Kako sprečiti pojavu čvorića u grudima?

Da li poznajete čika Pelagića? Ma,znate,  to jeonaj mali čika, sa izuzetno velikim delima, koji je ceo svoj život posvetio narodu.
Šalu na stranu.Verovatno su mnogi od moje generacije upoznati sa delom Vase Pelagića. Za mlađu generaciju ne znam. Za one koji ne znaju, kratak opis njegovog stvaralaštva.
Vasa Pelagić je rođen 1838g a umro je 1899. Davno je to bilo.
Međutim ono što je on ostavio za sobom , još uvek se koristi u narodnoj medicini.
Bio je izuzetno veliki borac za narodna prava, učio je narod kako da  sačuva zdravlje, kako  voditi gazdinstvo, kako   gajiti stoku, voćare je podučavao, vinogradare, baštovane.
Ženama je davao savete o podizanju dece, o higijeni, o porodici i uopšte o domaćinstvu.
Sakupio je mnoštvo lekovitih biljaka koje je opisao u svojoj knjizi:"Pelagićev Narodni učitelj". Kako pripremati čajeve, kupke, meleme, koja biljka za koju bolest odgovara, sve ovo možete naći u njegovoj knjizi, i još mnogo toga.
Ono što sam želela zapravo da kažem, odnosi se na nas žene. Vasa Pelagić tvrdi da će svaka žena sačuvati svoje dojke sve do duboke starosti, od pojave čvorića ,ukoliko se svako jutro grudi operu hladnom vodom. Tako će grudi ostati zdrave, čvrste i bez čvorića.
Ja to činim već par godina , i leti i zimi jednako. Mogu da Vam tvrdim da gosp. Vasa Pelagić nije ni pogrešio.
Ispočetka je malo čudno i telo se naježi, zato treba postepeno  navikavavanje , i svaki dan smanjivati temperaturu vode-do hladne, naravno one koja teče sa česme ili iz bunara.
Kada to naviknete, imaćete izuzetan prijatan osećaj jutarnjeg umivanja, koji i razbuđuje.
Želim Vam lep dan.

Нема коментара: