субота, 30. април 2011.

Beta-karotin za lepu boju kože


Beta- karotin za lepu boju kože, koja dolazi iznutra
Duga zima je ostavila traga na svima nama. Neki moraju da se izbore sa dodatnim kilogramima, drugi će morati da vrše detoksikaciju, a ima i onih kojima najviše smeta bleda boja kože. Baš zbog toga su mnogi sa velikom radošću dočekali prve zrake sunca i na brzinu pokušavaju da povrate svoju preplanulu boju kože, kako bi na leto na plažu mogli da idu u punom sjaju.
Poslednjih nekoliko godina ,na sreću se sve više rasprostranjuje ciljano sunčanje, međutim prema podacima WHO(Svetske zdravstvene organizacije) tkom poslednjih 20 godina učestalost pojave raka kože je u stalnom rastu, pa prema tome nikada ne smemo smetnuti sa uma da se treba pridržavati predloženim sigurnim merama za bezbedno sunčanje. Tako da pored toga što svi znamo i pridržavamo se pravila da se ne izlažemo suncu u periodu između 11 i 15 časova, takođe moramo da koristimo i za našu kožu odgovarajuća zaštitna sredstva.
Pored toga moramo biti svesni činjenice , da lepoj i preplanuloj boji kože možemo doprineti ne samo sunčanjem, već i unutrašnjim uticajem u vidu pravilne ishrane. Jedna od napoznatijih mikrohranljivih materija je bundeva a pored nje korisna je još i konzumacija kajsije i šargarepe, pošto sadrže beta-karotin, kojem mogu da zahvale svoju boju.
Beta –karotin nam svakako može pomoći prilikom sunčanja, pošto sa svojim antioksidativnim svojstvima štiti kožu od štetnih degenerativnih uticaja sunčevih zraka, dok istovremeno doprinosi lepšem i zdravom potamnjivanju kože.
Beta-karotin pripada grupi karotenoida i u pitanju je antioksidativno jedinjenje koje se razlaže u masti. Beta-karotin je provitamin vitamina A , to jest naše telo proizvodi vitamin A iz betakarotina u potrebnim količinama. Postoje brojne studije koje se bave dejstvenim principima ovog jedinjenja i potencijalnim poljima primene. Rezultati više ispitivanja ukazuju na to , da antioksidativno dejstvo koje ostvaruje biva efikasnije ukoliko su prisutni vitamini C i E, prema tome se preporučuje njihova zajednička konzumacija, čime najefektivnije doprinose očuvanju zdravlja očiju. Takođe, određena ispitivanja ukazuju na to, da na određene tipove maligniteta (na pr. Raka dojke i prostate) ostvaruje preventivno dejstvo.
Pošto se u organizmu pretvara u vitamin A, trebalo bi da pogledamo i njihovo sveobuhvatno dejstvo koje ostvaruju. Beta-karotin kao provitamin doprinosi očuvanju zdravlja očiju i vida, pravilnom funkcionisanju imunog sistema, kao i stvaranju koštanog tkiva.
Redovnim unošenjem možemo doprineti poboljšavanju zaštite kože od štetnog dejstva UV zračenja, pa samim tim bi se trebalo primenjivati i pored nabavke i primene sredstava za zaštitu od sunca. Pored toga može pomoći u zdravom potamnjivanju kože, pošto pomaže zdravu pigmentaciju kože, a osobama koje pate od preosetljivosti na sunce, može pomoći u regulisanju iritacije kože.
PAŽNJA! –Pušačima i osobama koje rade sa azbestom korišćenje dodataka ishrani bogatih beta-karotinom (4,8mg/nap) se ne preporučuje!
Beta-karotin ne  zamenjuje upotrebu sredstava za zaštitu od sunca!


Literatura:
Can dietary beta-carotene materially reduce human cancer rates? – R. Peto, R Doll, J.D. Buckley, M.B. Sporn, Nature 290, 201 – 208 (19 March 1981)
Natural Medicines Comprehensive Database
WHO

BetaCarotene 25000 IU 100 S   Klupska cena: 1.449,00 din. Vanklupska cena: 1.932,00 din.
Pije se samo jedna kapsula na dan!

  

Нема коментара: