четвртак, 7. април 2011.

Jednostavan recept za prolećno čišćenje organizma

Koristite ekološki uzgajane namirnice
Ako je to moguće, tokom detoksikacijske dijete koristite ekološki uzgajane namirnice, koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Namirnice, uzgajane na klasičan način, sadrže pesticide i druge toksične materije i zbog toga nisu pogodne za čišćenje organizma.

Plan ishrane

Koristeći smernice, koje smo dali u ovom članku, možete sami sastaviti svoj plan ishrane. Bitno je da koristite namirnice, pogodne za detoksikaciju i izbegavate „zabranjene“ namirnice.
Ovde možete videti jedan plan prehrane, koji i sama često koristim:

Odmah nakon ustajanja
Popiti 2 čaše mlake vode sa limunom.
Doručak
Zeleni kašasti sok (recept pogledajte dole).
Međuobrok (po želji)
Voće ili suvo voće sa orašastim plodovima (bademi, lešnici, Indijski oraščići itd). Svežeg voća možete pojesti koliko god želite. Međutim, nemojte preterati sa suvim i orašastim voćem jer sadrži puno kalorija.
Ručak
Veliki tanjir salate, kuvane žitarice ili mahunarke, kuvano povrće začinjeno maslinovim uljem
Međuobrok (po želji)
Voće ili suvo voće sa orašastim plodovima.
Večera
Zeleni kašasti sok ili čaša mleka sa integralnim keksićem

Recept zelenog kašastog soka

Zeleni kašasti sok je idealan obrok – ukusan je, hranjiv i gotov za 2 minute! Isprobajte ga i možda će postati deo Vaše svakodnevne ishrane.
- 1 banana
- 300 ml mlake vode
- 100 g šumskog voća (svežeg ili smrznutog)
- 1-2 lista kelja
- po želji – kašikica žutog šećera
Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minute. Sok popijte odmah, u malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.
Šumsko voće možete zameniti sa bilo kojim drugim voćem (osim lubenice i dinje), kelj – sa spanaćom ili bilo kojim drugim zelenim povrćem, a žuti šećer sa medom ili javorovim sirupom. U sok možete dodati šaku badema ili lešnika (namočenih preko noći).

Нема коментара: