уторак, 7. јун 2011.

Alergija-uzrok i način lečenja



Alergija-uzrok i način lečenja

Alergija je nepravilno funkcionisanje imunog sistema.
alergija
Organizam alergične osobe burno reaguje na neke materije iz našeg prirodnog okruženja, koje inače nisu štetne. 
Takve materijese nazivaju "alergenima".
Reakcija na alergene obično stvara upalu, koja uzrokuje različite simptome, kao što je polenska groznica, ekcem, astma i mnoge druge.

Mehanizam alergijske reakcije
U zdravom organizmu antitela štite ga od virusa, bakterija i infekcija. Kod alergičnih osoba imuni sistem pogrešno shvaća određeni alergen kao neprijatelja, i počinje stvarati antitela, da se obrani od njih.
Takva antitela, koja se nazivaju immunoglobulin E (igE) vežu se za mastocite, kojih ima u obilju pod površinom kože, u nosu, očima, plućima i gastrointestinalnom traktu.
Kada antitela IgE pronađu alergen, uhvate ga, izazivajući mastocite da stvaraju moćne hemikalije, uključujući histamin. To izaziva alergijsku reakciju.

Alergijska reakcija može se dogoditi odmah ili nakon par sati posle kontakta sa određenim alergenom. Alergijska reakcija može uzrokovati različite simptome.

 
alergijska reakcija

Činjenice

Istraživanja Britanskih naučnika pokazuju, da se u periodu od 1990 do 2001 godine, broj ljudi, koji pate od alergije, povećao za 7 puta.

Prije 100 godina reč "alergija" nije ni postojala.

U 1950 godini, svaki sedmi Amerikanac imao je alergiju. U 1970 imao ju je svaki peti, a u 1985 - svaki treći.


Lečenje alergije


Već ste sigurno čuli, da klasična medicina alergiju ne leči. Svi lekovi za alergiju deluju na takav način, da uklanjaju ili ublažavaju simptome alergije.
Takvi lekovi blokiraju reakciju imunog sistema, ili, u težim slučajevima, potiskuju rad celog imunog sistema uz pomoć lokalnih i sistemskih steroida. Iako takav pristup može pomoći, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne preduzima da bi rešio pravi uzrok bolesti.

Pacijenti zavise od svojih lekova i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu tom je, da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Najnovija istraživanja


Mnogi lekari pokušavaju pronaći uzrok alergiji, da bi stvorili lek za miljone ljudi, koji pate od alergijskih reakcija.
U zadnje vreme bila su napravljena mnoga istraživanja. Neki rezultati predstavljaju alergiju u novom svetlu:
- Pronađena je povezanost alergije sa parazitima. Paraziti, koji se nalaze u crevima čoveka, ispuštaju toksičan otpad, koji narušava normalan rad imunog sistema i pokreće ciklus alergije.
- Potvrđeno je, da je zdrava mikroflora creva i želuca presudna u sprečavanju alergije. Dobre bakterije prirodno štite telo od parazita, virusa i bakterija. Zdrava mikroflora jača imuni sistem i podstiče njegov normalan rad.
- Naučnici pretpostavljaju, da su za alergiju krivi zagađeni vazduh i hrana, preterano korištenje lekova, vakcinisanja i nezdrav način života.

Ovi podatci su vrlo zanimljivi, jer se slažu sa tvrdnjama alternativnih lekara.
Ovo nam sve ukazuje na to da jednostavno moramo čuvati svoj imunitet, uzimati dodatke ishrani.
Dodatke ishrani, birajmo samo one koji imaju sertifikat. Na tržištu ima mnogo dodataka koji nisu prirodni, a ti dodaci ishrani neće pomoći u očuvanju imuniteta.

Tekst je preuzet iz online časopisa "Alternativa za Vas"

 

Нема коментара: