среда, 15. јун 2011.

Krompir za mršavljenje....


11 činjenica koje niste znali o krompiru


1. Krompir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krompir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj  nije potrebno veštačko  gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).
2. Krompir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.
3. Krompir je savršena kultura za uzgoj u  siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uslovima.
4. Krompir je prva namirnica koja je uspešno uzgojena u svemiru.
5. Po količini fenolnih spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom, spanaćem i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krompir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti disajnih puteva i raka.
6. Engleski znanstvenici u krompiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog pritiska.
7. 2008 godina je proglašena godinom krompira. UN smatra da je krompir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svetu.
8. Postoji preko 1000 vrsta krompira. Krompir je četvrta najviše uzgajana kultura u svetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom delu sveta.
9. Europljani konzumiraju duplo više krompira nego Amerikanci.
10. Tokom zlatne groznice u Klondajku krompir se koristio kao valuta. Krompir je bio toliko cenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga menjali za zlato.
11. Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.

Nutricionističke karakteristike


  • krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu
  • krumpir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
  • krumpir sadrži više kalija nego banana
  • krumpir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća
  • krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna
  • krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina
  • krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol
  • nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina 

Krompir ne deblja


Fitness gurui su proglasili krompir namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja skroba krompir nije pogodan za mršavljenje.
Međutim to nije istina. Provedena su istraživanja o uticaju krompira na telesnu težinu. Osobe koje su tokom 6 nedelja svakodnevno konzumirali 7-9 krompira zapravo se nisu debljale, nego mršavile!
To se objašnjava time da krompir izaziva osećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krompir u proseku sadrži 100-120 kalorija - 2,5 puta manje nego hlebu).
Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udela masnoća.

Нема коментара: