субота, 2. јун 2012.

Kako da usporimo "starenje"

Čitam svaki dan o tome kako na prerano starenje organizma utiču STRES , slobodni radikali, šećerna bolest i razne upale.
Živimo izuzetno brzim tempom života i jednostavno je nemoguće izbeći sve ove uzročnike koji negativno utiču na naš organizam. Baš zbog toga , danas sam na više mesta napisale da ste VI jedino važni.
Cela ova trka, frka oko zarade novca, koji ćemo i onako potrošiti i vratiti onima koji su smislili ovaj sistem, kupovaćemo niz nepotrebnih stvari od kojih naš život možda i neće biti baš mnogo lepši. Ili će to biti samo na par dana. Da li ste ikada razmišljali u tom pravcu. Postali smo veliki potrošači koječega. Ako se setimo samo naše dece, kako se oni obraduju kada im kupimo neku novu stvarčiu, igračku ili nešto i veće. Uživanje u toj stvarčici traje samo nekoliko dana. Onda idemo ponovo, pa ponovo kupujemo nešto novo. Kada se deca zasite, više im nije ni jedna igračka interesantna, i viču: MENI JE DOSADNO!
Da li smo i mi odrasla deca. Kupimo nov TV, posle izvesnog vremena ni ne primetimo da ga imamo, sasvim nam je normalno da je tu. Ne donosi više nikakvo zadovoljstvo. Onda razmišljamo kako da kupimo LCD, pa radimo mnogo, štedimo, kupimo ga i... opet isto. Program na TV-u je i dalje isti, nije nam donelo nikakvu promenu, jedino što mi to gledamo u velikom formatu.
 Znači mi sami možemo mnogo toga da učinimo da sprečimo: stres a preko njega ostale uzročnike bolesti. Ono što možemo da učinimo jeste, da počnemo da razmišljamo drugačije. Pa da kažemo sebi, neću više da se takmičim kupujući koješta, zbog čega moram da radim izuzetno mnogo, već želim da radim u skladu sa mojim mogućnostima, da se družim sa prijateljima, kao nekada i da štedim da bi otišli na odmor.

 Kazaćete: e pa to nije moguće, ja tvrdim da jeste, samo treba hteti i promeniti stav prema upornoj ponudi raznih artikala koje kupujemo zato što su na akciji, a u stvari nam ne menjaju život u smislu da nam je baš zbog toga lepo što smo kupili nešto što nam je izmamio novac iz novčanika.

Нема коментара: