четвртак, 7. јун 2012.

"Bolest koja nas otima od nas samih" Alchajmer

Je naslov u časopisu "Readers Digest" , na koji sam pretplaćena. Ne želim da reklamiram časopis, mada je moj omiljen i jedini.
Ono što me nije ostavilo ravnodušnom u njemu jeste opširan članak o Alchajmerovoj bolesti. Ova bolest može svakoga od nas da "zgrabi" i otme od nas samih. Ja neću bolest opisivati na naučnoj osnovi, već jednostavno onako kako sam je ja shvatila. Bolest izaziva odumiranje moždanih ćelija i to iz nekog razloga te ćelije su napadnute od strane jednog proteina i ta zaražena ćelija prenosi zarazu na ostale, jednu po jednu uništavajući .
Ono na što nas upućuje ovaj članak jeste da trebamo obratiti pažnju ako primetimo da nas čulo mirisa izdaje. Kažu to je prva naznaka početka bolesti. Ako zaboravimo kako obavljamo neku radnju ili ne možemo novac na blagajni da izbrojimo ili zaboravimo neke ustaljene obaveze, to su već ozbiljni simptomi i treba potražiti lekarsku pomoć.
Tu moram napomenuti da se svakome od nas dešava da se ponekad ne možemo setiti imena starog poznanika ili se ne možemo setiti naslova nekog starog filma. I to je u redu.
U svetu ima oko 18.000.000 obolelih od Alcharmerove bolesti. Izračunato je da do 2025-te godine biće 36.000.000 , što zapravo znači da se ova bolest vrtoglavo širi.
Šta učiniti da ne dođe do ove klopke?
Istraživanja su pokazala da moramo održavati fizičku kondiciju, tj, svakodnevno upražnjavati fizičke aktivnosti. Jednostavno moramo stalno vežbati pamćenje. Kako? Ako postoje radnje koje smo savladali i više ne moramo da razmišljamo jer ih obavljamo rutinski, moramo uvežbavati nove radnje koje teraju naš um da se aktivira. Na taj način održavamo neurone stalno aktivnim i manja je šansa da će odumreti. Moramo promeniti način ishrane.
Sada dolazim do dela koje me je fasciniralo. Istraživanja su ukazala na to da uzimajući visoke doze VITAMINA B12 i B6 u slučaju blažih kognitivnih poremećaja "usporavaju smežuravanje mozga....i usporavaju kognitivno opadanje u dvogodišnjem periodu" e, sada ovo je već stručno objašnjenje, i govori se o tome da se trenutno sprovode klinička  ispitivanja novog medicinskog napitka koji se zove souvenaid, a sastoji se od esencijalnih nutrijenata, uključujući i Omega3 masne kiseline.
 Zaključite i sami.
Ako se promeni način ishrane, promenimo neke navike, odlazimo u prirodu, negujemo svoju okolinu ( tu mislim i na svoje najdraže, prijatelje, kućne ljubimce, vrt, ma koliko mali bio, važno je misliti i ne zaboraviti), uzimamo dodatke ishrani, mi smo svoje uradili u vidu prevencije.
 Isto tako sam čitala o jednom mladom čoveku koji je na pregledu otkrio da ima gen koji je nasledio od majke koja je obolela od Alchajmerove bolesti. Šta čini? Svaki dan se izlaže fizičkim naporima koji od njega zahtevaju izuzetnu upornost i volju. On je ubeđen da će na taj način sprečiti da se razboli. Isto tako mnogo čita i ne dozvoljava mentalnu pauzu.
Ako su ovo preventive da se ne uhvatimo u "klopku" treba ih primenjivati.
Odvojite vreme za sebe! Posle kada zaboravite da ste to VI , biće jako kasno!

Нема коментара: