среда, 11. јул 2012.

Kada uzeti suplement?

Iako je uzimanje celih namirnica iz kojih naš organizam najlakše uzme ono što mu je potrebno da bi se sprečile bolesti ili regulisali simptomi bolesti, postoje situacije kada je upotreba suplemenata preporučljiva.
Na primer većina namirnica koje sadrže vitamin E (vitamin koji je rastvorljiv u mastima) obično je bogata mastima. Stoga da bi se dobilo dovoljno vitamina E uzimanje suplementa može biti od pomoći. A uzimanje multivitaminskog preparata svakoga dana može biti korisno - iako MULTIVITAMINI  nisu zamena za unošenje hranljivih namirnica.

Namirnice bogate Kalcijumom
Postoje, takođe, specifična zdravstvena stanja koja dopuštaju upotrebu suplemenata. Žene u dobu odgovarajućem za rađanje deteta treba da uzimaju dodatnu folnu kiselinu, da bi sprečile moguće nepravilnosti u razvoju još nerođenog deteta.
Pored toga , osobe sa rizikom od osteoporoze treba da uzimaju suplemente KALCIJUMA. To je posebno važno za žene u postmenopauzi koje su najviše izložene riziku od ove onesposobljavajuće bolesti koje odlikuje smanjenje gustine kostiju, mada su i stariji muškarci izloženi ovom riziku.
 Uglavnom mnogi od nas žele da sačuvaju vitku liniju, ne radimo veoma teške fizičke poslove pa smo smanjili obroke, a oni koji ih izvršavaju ne mogu uneti količinu hrane koja bi zadovoljila dnevne potrebe minerala i vitamina. Uz to veoma malo boravimo u prirodi, te je našem organizmu uskraćen i dovoljan unos kiseonika koji pomaže asimilaciju nutrijenata.
Od suplemenata se nikada niko nije razboleo, zato savet: ako se mora pomoći organizmu, neka to budu dodaci ishrani.

Нема коментара: