среда, 29. фебруар 2012.

Limun -poklon recept!

O limunu se pisalo veoma mnogo. Verovatno ne postoji osoba koja ne poznaje ovo voće. Tako da ja ne bi imala ništa posebno napisati o njemu, da nisam neki dan dobila jedan e-mail o limunu.
Ono što je tu veoma interesantno , jeste da su istraživanja od 1970 godine, pa na ovamo , u preko 20 laboratorija, pokazala da je limun 10.000 puta efikasniji od hemoterapije!
Zbog toga naučnici savetuju da se svaki dan koristi limun, da ga dajemo deci, da pravimo limunadu, mesimo ukusne kolače. Limun možemo iseći na kriške i tako ga jesti, deca neka naviknu da ga sisaju. 
Naravno oko kore limuna treba biti oprezan. Jako ga oprati i potopiti u čistu hladnu vodu i tako ga držati ako ga želite jesti sa korom.
Limun , kažu naučnici, dokazano utiče na ćelije raka, na ciste. Pomaže zdravim ćelijama u borbi protiv kancerogenih ćelija.
Recept:
Jedan ukusan i jeftin kolač sa limunom, baš sam ga u subotu spremila, treba ga jedan dan pre pripremiti pošto su kore prhke.
Limun kocke:
Potrebni sastojci:40dg. brašna, 10 dg. šećera, 10 dg. masti, kašikica sodabikarbone, 1 jaje, malo mleka, vanilin šećer. Umesiti glatko testo (u toploj prostoriji), podeliti na 4 dela, razviti u tanku koru i peći ih na obrnutoj tepsiji, oko 10-15 min, na 180 step. da ne potamne, staviti papir za pečenje na tepsiju, lakše će biti skinuti koru sa nje, papir možete koristiti 4 puta.
Krem: 1/2l mleka, 4 na vrh kašike brašna, 25dg margarina, 30dg šećera u prahu, 1 ceo limun- isceđeni sok i natrenicana kora.
Skuvati gust krem od mleka i brašna, mešati i ohladiti na mlako, dodati margarin, šećer u prahu, sok od limuna i koru. Mešati mikserom dok se ne stvori penasta krema. 
Mazati kore, zadnju koru posuti šećerom u prahu u koji ste umešali vanilin šećer. 
Rezati sutradan na kocke, prijatno!

Нема коментара: