петак, 9. март 2012.

Jesti u bojama duge

Da li ste se ikada zapitali šta šargarepi daje njenu jarku narandžastu boju (beta karoten)? Ili zašto su borovnice tamnomodroljubičaste (antocijanin)?
Biljni pigmenti kao što su karotenoidi i antocijanini odgovorni su za datu boju određenih biljnih namirnica, a nauka je otkrila da često najintenzivnije obojena voća i povrća obično sadrže najjača jedinjenja koja se bore protiv bolesti.
Na primer: salata koja sadrži parčiće narandžaste paprike ona nam  obezbeđuje impresivnu količinu karotenoida  kao što su alfa- karoten i beta- karoten. Umešajte u salatu još i zrnca mladog kukuruza, imaćete koristi od karotenoida zvanog lutein. Dodajte malo crvenog paradajza i obezbedićete razne likopene, karotenoida koji paradajzu daje tako lepu crvenu boju. Pomešajte s malo tamnozelene salate za više beta-karotena.
Ovi jaki pigmenti mogu pomoći u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti, delujući kao antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja onesposobljavanjem štetnih slobodnih radikala.

Нема коментара: