недеља, 31. јануар 2016.

Zašto smo izbaciti iz jelovnika suhomesnate proizvode?


Nekada smo na ovim prostorima imali zaista kvalitetne suhomesnate proizvode. Pamtim prve paštete koje su veoma lepo mirisale kada se podigao poklopac sa kutije, naročito ona pašteta sa dimljenom šunkom.
Zatim viršle kojima smo mogli hraniti i decu. One su bile u prirodnom crevu, i važile su za dijetalnu ishranu.



Ovi proizvodi nisu više dijetalni , već naprotiv, od njih se gomila salo, sastav ovih proizvoda, naš organizam ne ume iskoristi i jednostavno ih samo taloži.

 Zatim salame, kada su se narezale, videli su se komadi mesa.

Danas, iskreno ,stvarno nisam sigurna u to šta je upakovano i da li je zaista bezbedno za ljudsku ishranu, naročito kada sam čula savet lekara i nutricioniste, da se ovi proizvodi, ne bi trebali konzumirati svaki dan, i za jedan obrok ne više od 50 grama. Sve preko toga nije bezbedno za zdravlje.

Sve ovo nismo znali pre 4 godine. Kupili smo paštetu, kada smo je otvorili, više je ličila na plastiku negoli na ukusan namaz. Rešili smo da je bacimo i dogovorili se da više nećemo kupovati paštete, već ću je sama spremati. Zaista i nije teško napraviti dobru domaću paštetu.
 Već sam pisala kako sam spremala domaću paštetu: http://zdravorazmisljanje-magda.blogspot.rs/2014/10/recept-za-domacu-pastetu.html


Domaći namaz se može napraviti i od leblebije. Skuvati leblebiju, kuvana jaja,dodati sirnog namaza ili fete,začina po izboru, dosta hladnoceđenog ulja, dobro izblendati i čuvati u frižideru, ne duže od 3 dana.

Ili napravite namaz od samih biljnih sastojaka, pustite mašti na volju, ne možete pogrešiti, samo pravite varijacije i uživajte. Tako ćete sigurno znati šta jedete i šta dajete svojim najmilijima da jedu.

 Ubrzo smo prestali kupovati i suhomesnate proizvode, mislim na salame i razne obrađene slanine, koje isto imaju toliko hemije u sebi da su izgubile ukus. Od tih proizvoda , moji još jedu domaću kobasicu, domaću slaninu i šunku. Ja više ne jedem ove namirnice, pa ni meso.

 U sledećem postu ću pisati o mlečnim proizvodima i zašto smo i njih prestali konzumirati, ili u veoma malim količinama.



Нема коментара: