недеља, 22. фебруар 2015.

Domaći hleb- recept

 Da li jedemo dobar i zdrav hleb?
Po mom mišljenju, pekarski hleb koji kupujemo, svejedno , da li u marketima ili u pekarama, nema više onih potrebnih sastojaka zbog kojeg ga kupujemo.

 Druga godina kako veoma često, znači ne stalno, ali kada god za to imam i malo vremena, sama zamesim hleb.  


Zapravo, uopšte nije teško. Sada već i bez merenja odradim sve za dvadesetak minuta.

 Ipak, ako želite da se oprobate i u ovoj veštini, evo jedan izvanredan recept:

400 g hlebnog brašna - ja obično uzmem 200g belog i 200 g integralnog pšeničnog, raženog , graham, ili nekog drugog. Ako  volite heljdu, može se dodati i to brašno, ali njega ne treba više od 50-70 g.
Znači ukupno 400g brašna.

1 suvi kvasac
1 kašikica soli    
1 velika kašika za jelo suncokretovih semenki
1 velika kašika za jelo bundevinih semenki
pomešati ove sastojke i zatim dodati:

1 kašika za jelo, meda
2 kašike za jelo ulja
1 kašika za jelo sirćeta
2,5  dl mlake- malo toplije , vode

Kada krenete da mesite testo, pratite količinu vode koju dodajete. Za različite tipove brašna, varira količina vode.
 Testo treba da bude malo lepljivo, ali ne retko već polu meko.

Premesite testo da bude fino glatko, to traje svega desetak minuta. Vratite u zdelu u kojoj ste počeli da mesite, s tim, da dno zdele pospete sa malo brašna. Pokrijte je suvom čistom kuhinjskom krpom, i ostavite na toplo mesto da nadođe.
Kada se duplira masa, izvadite je iz zdele, premesite kratko i lako, stavite u namašćenu tepsiju u kojoj želite peći hleb, ponovo pokrijte, ostavite na toplo da se lepo podigne.
Ugrejte lernu na 200 stepeni, kada stavite hleb da se peče, smanjite na 180 stepeni, pecite 40-45 min. dok se ne odvoji od stranice tepsije i ne dobije lepu boju.

Ovo je osnovni recept. Ja često pravim varijacije dodajući đumbir u prahu ili susam ili čak bez ikakvih dodataka, samo dve tri vrste brašna.
Ovakav hleb ima vrednost i videćete, od njega možete pojesti najviše dva parčeta toliko je zasit.

 Sa domaćom paštetom, i nekim povrćem imamo izuzetan obrok.




Нема коментара: