уторак, 10. април 2012.

Bosiljak: lek za mnoge tegobe


Bosiljak-lat. Ocimum basilicum
Prošle nedelje sam na Subotičkoj pijaci našla bosiljak u saksiji. Nisam  mnogo znala o ovoj biljci, jedino da je izuzetno lekovita i da se rado koristi kao začin. Od prodavačice sam se raspitala kako se gaji, i ona mi je veoma ljubazno objasnila, da je za sada ostavim u saksiji, jer je osetljiva, kada se vreme stabilizuje i ne bude više hladno, može se presaditi u zemlju. Ona će se razbokoriti, ali joj treba otkidati vrhove kako bi terala grane sa strane. Naraste od 30-40 cm, ima glatke ali naborane listove.
To je sve što sam saznala i zato sam malo prošla internetom da bi je bolje upoznala.
Bosiljak  se inače u narodu zove i bosiok ili bosilje. Bosiljak je aromatična biljka, veoma prijatnoga mirisa. Koristi se za lečenje astme, kašlja, i početaka tuberkoloze, za umirenje živaca, protiv nesanice, pomaže kod grčeva i upale želuca i creva, može poslužiti kao melem za pluća ako svarimo čaj od listova i udišemo paru. To može da pomogne kod pušačkog kašlja, bronhitisa.
Može da bude snažno protivupalno sredstvo protiv bolova u zglobovima a može da pomogne i onima kod kojih je dijagnostikovan artritis.
I dijabetičari bi mogli imati koristi od ove biljke , jer snižava nivo šećera u krvi.
Sa bosiljkom možemo izlečiti  akne i razne kožne bolesti.

Bosiljak se najviše koristi kao čaj, može u bilo koju hranu kao začin, sveže listove isto možemo koristiti, veoma je lepa dekorativna biljka i treba je imati na balkonu ili u bašti, listove sušiti za zimu, stabiljka se isto koristi kao i semenke.
Nije mi namera da navodim spisak dobrobiti ove biljke jer je on podugačak, naći ćete o njoj veoma mnogo na netu. Namera mi je bila samo da se podsetimo da svakoj boljci ima leka u prirodi samo ga treba pronaći.

1 коментар:

Magdolna је рекао...

Sada je već prošlo skoro dva meseca kako sam kupila bosiljak u saksiji. Mogu reći da mi krasi prozor, divno miriše i skoro svaki dan otkinem dva tri lista i dodajem hrani, koja dobija veoma prijatan ukus od njega. S toga ga toplo preporučujem svakom da gaji u svom domu ovu lekovitu biljku.