уторак, 15. новембар 2011.

Šta su vitamini?


 Šta su vitamini?

Moramo pribavljati vitamine iz organskih namirnica ili prehrambenih dodataka da bismo se održali u životu.

Kada spomenem reč „vitamin", većina ljudi pomisli „pilula". Pomisao na „pilulu" predočava konfuzne predodžbe o lekovima i drogama. Iako vitamini svakako često mogu da ostvare što i lekovi i droge, oni nisu ni jedno ni drugo.
• Sasvim jednostavno, vitamini su organske materije neophodne za život. Vitamini su bitni za normalno funkcionisanje našeg tela i, osim nekoliko izuzetaka, ne mogu biti proizvedeni ili sintetizirani u našim telima. Oni su neophodni za naš rast, krepkost i osećaj dobrog zdravlja. U svom prirodnom stanju na­laze se u malim količinama u svoj organskoj hrani. Moramo ih dobiti iz tih namirnica ili putem prehrambenih dodataka.
Ono što treba da imate na umu jeste da dodaci koji su dostup­ni u obliku tableta, kapsula, tečnosti, praha, čak i inekcija, još uvek predstavljaju samo hranljive materije i da su oni, ukoliko nisu sintetički proizvedeni, također dobiveni iz živih biljaka i životinja.
Nije moguće održati život bez svih esencijelnih vitamina.

 Šta vitamini nisu

Vitamini nisu ni pilule za jačanje ni zamene za hranu.

Mnogi misle da vitamini mogu da zamene hranu. Oni to ne mogu. U stvari, vitamini se ne mogu asimilirati bez unošenja hra­ne. Postoje mnoga pogrešna verovanja o vitaminima i ja se na­dam da će ova knjiga većinu njih razjasniti.
• Vitamini nisu pilule za jačanje i sami po sebi nemaju kalorijske ili energetske vrednosti.
• Vitamini nisu zamjena za proteine ili bilo koje druge hranljive materije, kao što su minerali, masti, ugljenohidrati, voda — čak nisu zamena ni jedan za drugog!
• Sami vitamini nisu sastavni delovi strukture našeg organizma.
• Ne možete da uzimate vitamine, da prestanete da jedete i oče­kujete da budete zdravi.

 Kako vitamini djeluju
Ako zamislite telo kao automobilski motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a vitamine kao svećice, prilično ste dobro predstavili sebi kako ti začuđujuće majušni sastojci hrane deluju na nas.

Vitamini regulišu naš metabolizam preko enzimskih sistema. Nedostatak jednog od njih može dovesti u opasnost celo telo.

Vitamini su sastavni delovi naših enzimskih sistema koji, delujući poput svećica, potiču i regulišu naš metabolizam, održa­vajući nas aktivnim i vrlo sposobnim.
U usporedbi sa našom potrošnjom ostalih hranljivih sasto­jaka, kao što su proteini, masti i ugljenihidrati, naša potrošnja vitamina (čak i pri nekim predoziranim režimima) neznatna je. Ali deficit čak i samo jednog od vitamina može dovesti u opasnost čitav ljudski organizam.
Pročitajte knjigu: Vitaminska biblija od ERL MINDEL  u prevodu Ljiljane Stanić
ili je skinite sa neta: http://www.scribd.com/doc/71155174/VITAMINSKA-BIBLIJA

Нема коментара: