четвртак, 24. новембар 2011.

Peršun kao lek

Peršun je dvogodišnja biljka- lat. Petroselinum hortense- ima beli koren i veoma lepe listiće sa veoma specifičnim prijatnim mirisom. Koriste se svi delovi biljke, najčešće u pripremi supa, sosova, jela i dekoraciju hrane.
Peršun ima nisku kalorijsku vrednost, izuzetno je bogat mineralima i vitaminima. To ga svrstava u red visokokvalitetnih namirnica i lekovitih biljaka.
List je bogat vitaminom C, provitaminom A, vitaminima grupe B, i retkim vitaminom B12 (koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i izuzetno važan vegetarijancima) i mineralima ( u 100g peršunovog lista ima 1630 miligrama minerala, a pola od toga je kalijum , a ostalo gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum i bakar).
Kao lek, peršun je dobar za umirenje živaca, ublažavanje bolova, otklanjanje nadutosti, čišćenja krvi, protiv groznice, bolesti bubrega, upale očiju, obolenja mokraćnih puteva, uboda i ujeda.
Peršunov list isto tako sadrži i prirodna eterična ulja, flavonoide-antioksidante koji se vezuju za slobodne radikale i na taj način štite naš organizam.

Osim flavonida, peršun je odličan izvor vitamina C i A (posebno karetonoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti.
Vitamin C ima mnogo različitih funkcija. On je glavni antioksidant u našem telu, koji neutralizira delovanje opasnih slobodnih radikala. Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je sa celim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu itd.
Vitamin C također ima izvanredna anti-upalna svojstva, zbog čega je odličan u lečenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta. Redoviti unos ovog vitamina može spriječiti česte gripe, prehlade, upale grla i uva.
Beta-karoten je također važan antioksidant. Dijete, bogate beta-karotenom smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, dijabetesa i raka creva. Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno utiče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem telu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent, koji igra važnu ulogu u radu našeg imuniteta.
Saveti:
Birajte peršun sa lišćem tamnozelene boje, izbegavajte onaj koji ima žućkastu boju ili koji je uveo
kada god možete kupujte svež, možete ga sačuvati u zamrzivaču u najlonkesici ili svežeg naseckajte i ostavite na kuhinjskoj krpi da se osuši te ga stavite u teglicu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Нема коментара: