петак, 18. новембар 2022.

Recept, hleb iz rerne

Kada si u penziji imaš više vremena? Obično je ovo konstatacija mnogih koji još nisu u penziji. Međutim mi penzioneri znamo, uglavnom to i nije tako, naravno, ako to tako želimo, možemo imati više slobodnog vremena. To vreme možemo iskoristiti na razne načine. Možemo ga posvetiti unucima, baviti se baštom, šetati, čitati, naučiti još po nešto, pratiti tokove savremenog života. Savremeni život nam nameće tempo, sve moramo brzo i sada, nema se vremena za neke stvari koje nam čine zadovoljstvo i dobro. Jedno od stvari koje nam je nametnuo brzi način života, jeste, kupovina gotovog hleba. Ne bi to bio ni problem da je hleb kojeg imamo u ponudi nutritivno hranljiv, da nije pun nekih dodataka koji ga čine "žvakavim", bez ukusnim. Pre par godina sam kupila brašno, na poleđini kesice je bio odštampan recept za hleb. Od tada ga sama mesim i verujte mi veoma je lako, dosta brzo gotov. Evo koji su sastojci potrebni: 400g brašna- mekog, može speltnog ili nekog drugog.(prosejati) 1 kašičica soli 1 suvi kvasac 1 velika kašika meda 1 velika kašika sirćeta 2 velike kašike ulja 300 ml mlake vode Pripremiti tepsiju ili kalup. Ja ga namažem puterom, pospem brašnom. Prosejati brašno, dodati so, kvasac, med, sirće, ulje, vodu sipati postepeno i sve umašati. Testo može biti i ređe. Prebaci se u tepsiju, pokrije streč folijom ili kuhinjskom suvom, čistom, krpom. Ostaviti da miruje na toplom mestu(sobna temperatura), sve dok se ne podigne. Rernu ugrejati na 180 stepeni, staviti hleb da se peče oko 45 minuta. Sama priprema testa traje nekih 10tak minuta. Ponekad napravim varijaciju, ubacim razne semenke, poput bundevine, suncokretove, čija, lan. Semenke lana i čija pomažu da se testo digne sa malo kvasca. Predlažem da pokušate, treći put će vam biti lako, veoma lako. Od ovog hleba su divoljne 2 kriške da se zasitimo. Sretno u pokušaju, nemojte odustati.🙂

Нема коментара: