субота, 22. септембар 2012.

Šta izaziva malokrvnost-anemiju

Crvena krvna zrca gube boju
Malokrvnost ili anemija je smanjenje mase eritrocita u perifernoj krvi, koju uvek prati smanjenje hemoglobina. Bez obzira na njen nastanak ona je uvek uslovljena poremećajem ravnoteže između stvaranja eritrocita i hemoglobina. Može nastati zbog prebrzog gubitka eritrocita ili zbog prespore proizvodnje eritrocita. Eritrociti (crvena krvna zrnca)se stvaraju u koštanoj srži. Kod nedovoljne funkcionalne sposobnosti koštane srži, broj stvaranja crvenih krvnih zrnaca je poremećen.a SVE OVO U STVARI REZULTIRA NEDOSTATKOM GVOŽĐA, A GVOŽĐE JE SASTAVNI DEO HEMOGLOBINA KOJI OMOGUĆAVA TRANSPORT KISEONIKA U KRVI.

Malokrvnost je veoma česta bolest.
Po čemu možemo zaključiti da smo malokrvni?

1.Bledilo na koži lica i tela
2.Umor
3.Vrtoglavica, naročito pri naglom ustajanju
4.mrzovoljnost
5.Gubitak apetita
6.Glavobolja
7.Lenjost
8.Opadanje telesne težine
9.Krvarenje iz desni i nosa


Naravno nisu simptomi kod sviju jednaki. Ako primetite neki od navedenih, treba se javiti lekaru i napraviti pregled krvne slike. Anemija može izazvati niz drugih akutnih bolesti, zato je ne treba zanemariti.

A šta može izazvati anemiju?
Nedovoljan unos gvožđa je glavni uzrok i izazivač malokrvnosti. Uz pravilnu ishranu i  mirovanje ovaj nedostatak možemo relativno brzo da nadoknadimo.

Kako da nadoknadimo izgubljeno gvožđe u krvi? gvožđe se relativno teško usvaja, pa je neophodno ga unositi u dovoljnim količinama uz vitamin C.

Na zelenim pijacama možemo nabaviti dobar izvor gvožđa:  BLITVA, KELJ,PROKELJ, BROKOLI, CVEKLA, SPANAĆ,RAZNO VOĆE, SUVE KAJSIJE(oprez : od njih samo 3-4 na dan!) SUVE ŠLJIVE, KUPINOVO VINO,BOROVNICA,ARONIJA(i od nje samo par zrna na dan!)A PREPORUČUJE SE UZIMANJE CRVENOG MESA, DŽIGERICA I RIBE(SKUŠA, SARDINE) , IZOSTAVITI MESNE PRERAĐEVINE. CRNI HLEB(pravi domaći a ne farban iz pekare), PASULJ, JAJA.
Vitamin C pomaže usvajanje gvožđa u organizam.
Crni i zeleni čaj sadrže supstance koje smanjuju apsorbciju gvožđa, pa ih treba uzimati samo između obroka, a ne i neposredno pre ili posle obroka.

Ako je neophodno uz pravilnu ishranu uzeti i dodatak u suplementu, preporuka je da to bude kvalitetan dodatak sa C vitaminom.

Gvozdje - maksimalna apsorpcija uz laku probavljivost
Tablete heliranog gvozdja u obliku fero-fumarata, obogaćene vitaminom C i bioflavonoidima. Izvrsno se apsorbira bez štetnog učinka na zube i probavu, te bez opterećenja za želudac.http://zdravo.mycali.biz/products/iron-plus





Нема коментара: