среда, 27. август 2014.

Recept za SEJTAN


Ovih dana je jako promovisan SEJTAN. Zaista me je zainteresovalo ,zapravo šta je to sejtan i od čega se on pravi. Sejtan koriste mnogi kao zamenu za meso. Pošto ima izuzetno visoku cenu, a mi smo štedljiv narod, moja komšinica mi je dala video snimak da vidim kako se priprema. Ono što me je zaista iznenadilo, jeste, da se SEJTAN pravi od čistog pšeničnog glutena. Istina, dovitljive domaćice su već napravile varijacije, pa  dodaju graham brašno, radi poboljšanja ukusa i povećanja mase. Zatim sam čitala malo dalje i našla veoma interesantan recept. Seitan može kod kuće da pripremi svako od nas. Evo preuzeću recept od : "BaštaBalkana"  Kako se pravi Sejtan, tj Gluten:

Kako se pravi Sejtan, tj Gluten:

Gluten: uzmite oko jedan kilogram belog brašna tipa 405 (još će bolje biti ukoliko uzmete 750 grama belog pšeničnog brašna i 250 grama ječmenog belog brašna, kao što sam nedavno ustanovio). Sve to staviti u posudu sa upravo toliko vode da nastane testo kao za hleb. Obradite i mešajte testo mašinom sve dok ne dobijete homogeno testo. Testo tada treba staviti u vodu tako da bude pokriveno vodom u nekoj malo višoj posudi. Ako imate dovoljno vremena, neka testo odstoji u vodi desetak minuta.
Posle toga uzmite u ruku komad testa veličine pesnice i ispirajte ga pažljivo pod tankim, mlakim mlazom vode sve dok voda ne ostaje bistra. Tako postupajte prema celom testu. U međuvremenu se volumen testa nešto smanjio, ali to nije nikakav problem, jer će na kraju procesa ipak ostati oko jedan kilogram materije. Sada vam je preostala jedna izuzetno gumasta masa. Oblikujte je u željeni oblik kao što činite kada imate na raspolaganju komad mesa. Posle sečenja u odreske ili oblik pečenja sve dolazi u jednu posudu, punu lako uzavrele vode. Voda mora da bude začinjena začinima po želji, tako da gluten dobije željeni ukus (Na Istoku je obavezno voda začinjena sa Soja ili Tamari sosom, sajtena se ne može zamisliti bez toga ali možete dodati i kari, kumin, papriku, biber, beli luk, itd).
Ostavite sve da se kuva oko desetak ili nešto više minuta, povremeno mešajući odreske. Gluten tada raste i dobija konzistenciju mesa. Sada marinirajte masu još jednom u svom omiljenom začinu i neka ostane da ga upija nekoliko sati. Posle toga je možete pripremiti da bude rskava u tiganju ili u pećnici u keramičkoj posudi za pečenje.
Vrlo skoro ćete potpuno zaboraviti na ukus mrtvog mesa i on vam uopšte neće nedostajati. Probajte i uverite se sami!
Na šta vas u stvari podseća ukus mesa? Kuvajte ili pecite jedno meso bez ikakvih začina, bez soli ili nekog sosa i onda bih želeo da vidim izraz vašeg lica.

Нема коментара: