петак, 02. септембар 2011.

ZONA ZDRAVLJA


Dr. Barry Sears jedan je od najpoznatijih američkih nutricionista današnjice i vodeći autoritet na polju uticaja hrane na hormone i zdravlje.
Kao naučnik na bostonskom medicinskom fakultetu i na MIT-u, više od trideset godina rada posvetio je istraživanju lipida.
Autor je sedam knjiga koje su samo u SAD-u prodane u preko pet miliona primeraka, ne računajući knjige prevedene na 22 strana jezika.
Prekretnica u njegovim istraživanjima dogodila se 1982. godine kad je Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju dodeljena grupi naučnika iz Švedske i Velike Britanije za otkriće kako eikosanoidi, posebna grupa hormona, deluju na razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, autoimunih bolesti i raka.
Pošto eikosanoidi nastaju isključivo iz masnoća koje konzumiramo, dr. Sears je shvatio kako ove principe možemo primeniti na hranu i tako postići preciznu kontrolu ovih iizuzetno moćnih hormona.
Dugogodišnji rad dr. Searsa sa sportistima i bolesnicima sa šećernom bolesti doveo ga je do zaključka da je hrana najmoćniji hormonski lek.
Sistem koji je pri tome razvio nazvao je ZONA.
Što je zona?
Zona je program očuvanja zdravlja za celi život ishranom i vežbanjem.
To je program modulacije hormona hranom za osiguravanje stabilnog nivoa šećera u krvi, koji je “gorivo” za mozak.
Ovaj program temelji se na biohemiji i genetici čovjeka.
Dr.Sears tvrdi da hrana nije samo izvor kalorija nego i lek koji usporava starenje, smanjuje prekomernu masnu masu i rizik od hroničnih bolesti, a povećava mentalne i fizičke sposobnosti.
Već prvim obrokom u zoni stabilizira se šećer u krvi. Rezultat je smanjenje gladi i smanjeni unos hrane.
U roku od četiri dana normalizira se inzulin u krvi, a u roku od dve nedelje kod bolesnika od hipertonije i dijabetesa smanjuje se potreba za lekovima.
Povišeni ukupni holesterol, trigliceridi i LDL se smanjuju, a povećava se “dobri holesterol” HDL.
Postupno se gubi suvišno masno tkivo, usporavaju se procesi starenja, koža izgleda lepše, a imunitet jača.
Dr. Sears na jednostavan način objašnjava neke od osnovnih procesa u ljudskom telu od kojih zavisi da li ćemo biti zdravi ili bolesni, da li ćemo razviti neku hroničnu bolest ili ne, kako možemo iz stanja bolesti krenuti prema zdravlju, čak i kad su u pitanju tako ozbiljne dijagnoze kao što su srčana bolest, karcinom ili Alzheimerova bolest.
Zapravo, može se bez preterivanja reći da ne postoji bolesno stanje u kojem njegove preporuke neće više ili manje pomoći, a ponekad je prihvaćanje njegovih preporuka jedini izbor.
Mnogi, koji ne poznaju njegov rad, spremni su odmahnuti rukom u znak neverice s pitanjem: „A zašto onda medicina ne usvoji njegove preporuke, ako je to što on uči toliko delotvorno?“
Odgovor na ovo pitanje je jednostavan – farmaceutskoj industriji nije u interesu. Ne samo da joj ne nudi mogućnosti za velikim profitima već bi se prije moglo reći da je zona veliki neprijatelj profitima farmaceutske industrije.
Isto tvrde i doktorica Lidija Gajski i dr. Dražen Gorjanski u svojim knjigama.
Prema njima, a nisu u tome jedini, farmaceutskoj industriji nije u interesu da budemo zdravi već da se što duže klatimo unutar sive zone ni bolesti ni zdravlja, da bi imali što širu bazu korisnika njenih proizvoda (namerno ne kažem lekova, jer to što oni prodaju najčešće ne leči) i po mogućnosti što skupljih.
Toplo preporučujem da poslušate radio emisiju "Lijek kao roba" u kojoj govori dr. Gajski, kao i emisiju "Obnova zdravstva" dr. Gorjsnskog.
Ne treba biti mudrac već je dovoljno imati malo zdravog razuma, poštenja i hrabrosti, da bi shvatili da se daleko više može napraviti za poboljšanje zdravlja ljudi kad bi se vjerovalo osobama poput dr. Gajski, dr. Gorjanskog, dr. Srećka Sladoljeva i njima sličnima.
Kad se tome još doda učenje o Zoni dr. Searsa, lako je shvatiti da uz daleko manje novca možemo postići puno bolje zdravstveno stanje.
Više o dr.Barry Searsu i zoni možete saznati na www.omega3zona.hr

Нема коментара: